Жобаның күнтізбесі

Күні Оқиға
Қыркүйек 2013 EACEA қаржыландыру үшін TradPro жобасы таңдалынды. Жобаның басталуы

Қаңтар 2014 EACEA мен СупАгро арасында грант алу туралы келісімге қол қойылды
Мамыр 2014 1 Үйлестіру комитеті Қостанай қаласында өтті, Қазақстан (ҚМУ)
Қазан 2014 Пдц кәсіптік дамыту орталықтарының жұмысы бойынша Монпелье Тренинг
Ақпан 2015 Қаржылық менеджмент бойынша бейнеконференция
Наурыз 2015 Краснодарда кәсіби дағдыларға қажеттілікті анықтау бойынша Тренинг, Ресей (ҚМАУ)
Сәуір 2015 2 Үйлестіру комитеті (қашықтықтан)
Мамыр 2015 RU және KZ оқытушылары Ренн қаласында(Agrocampus West), Монпелье (Saraguro) Франция және Италияда (Пиза университеті және Милан университеті) білім алуда.

Биотехнология кафедрасының оқытушысы техника ғылымдарының магистрі Мухамеджанова А. С. 18-29 мамыр аралығында Пиза университеті мен Милан университетінің базасында тағам өнімдерінің қауіпсіздігі бағыты бойынша Италияда тағылымдамадан өтті. НАССР жүйесі бойынша тамақ кәсіпорындарында тәуекелдерді бағалау бойынша курстан өтілді Бұл жүйенің принциптері мен қолданылуы Италияның ет, сүт, ірімшік өңдеу бойынша өңірлерінің маңайындағы тамақ кәсіпорындарына бару арқылы игерілді. Сондай - ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша еуропалық ұйым - EFSA (European Food Safety Authority) және ірі ритейлер, Esselunga супермаркеттер желісі;

Маусым 2015 Улан-Удэ қаласында EACEA ұйымдастырған мониторингі, Ресей (БГСХА)
Шілде 2015 Монпелье қаласындағы қаржылық ортамерзімді аудит (СупАгро)
Шілде 2015 Аралық есептің халықаралық эксперті ретінде Карлос Мачадоның мониторинговые сессиялары

Тамыз 2015 Аралық есеп EACEA жіберілді
Қыркүйек 2015 Оқу модулдерін әзірлеу бойынша Тренинг, Мәскеу, RU

2015 жылдың 22-24 қыркүйегінде Russian New University базасында "Food safety", "Traditional food processing", "Entrepreneurship/marketing" модульдерін әзірлеу және ұсыну бойынша үш жұмыс тобымен тренинг-кездесу өткізілді. Әзірлеушілер ТрадПРО жобасының келесі серіктес университеттерінің өкілдері болды: University Supagro, Tuvan State University, University of Pisa, Agrocampus Ouest, Swedish University of Agricultural Sciences, Kazakh Agricultural Technical University, Shaykamal Gulshat-Kostanay State University, Pavlodar State University, Buryat State Agricultural Academy, Kuban State Agrarian University, Tuvan University, State University, Kalmyk State University. Еуропалық тарап өкілдерінің айқын басшылығымен - Лоренцо Кастиглиеро, Фредерик Менса, Цедрик Троадек-серіктес жоғары оқу орындары орындайтын TEMPUS жобасының бағыты бойынша магистратура мамандықтары үшін негізгі құзыреттіліктер мен оқыту модульдерінің мазмұны әзірленді.

Маусым 2016 Өзгерістерді басқару семинары, Монпелье (Сорп Агро)

Үшінші үйлестіру комитеті EACEA қолдауымен Монпельеде 2016 жылы ұйымдастырылған өзгерістерді басқару семинарымен ауыстырылды. Оның тақырыбы: Trade Pro қызметі мен тұрақтылығын жақсарту үшін университеттік деңгейде өзгерістерді енгізу және университетті басқаруды жаңғырту. Іс-шара табысты болды және барлық қатысушылар үшін жоба бойынша табысты нәтижелерге қол жеткізу бойынша қызметті жандандыруға өте жақсы мүмкіндік болды. Декандар, ректорлар, факультет басшылары және барлық еуропалық емес академиялық серіктестерді таныстыратын оқытушылар семинарға қатысты. С. Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университетінің атынан семинарға академиялық жұмыстары бойынша проректоры Г. Г. Ахметова қатысты.

Желтоқсан 2016 Target әдіснамасы бойынша буклеттер аяқталды және барлық академиялық әріптеске жіберілді
Желтоқсан 2016 СупАгро EACEA-дан жобаны бір жылға ұзартуға қосымша келісім алады

Tempus жобасының қолданылу мерзімін бір жылға ұзарту туралы өтініш ЕО агенттігіне жіберіледі (келісім 2016 жылдың қараша айында алынды).

Қыркүйек 2017 4 Үйлестіру Комитеті - Улан-Удэ, Ресей (БГСХА)

Үйлестіру комитетінің төртінші және соңғы отырысы, SC4, 2017 жылғы 19-21 қыркүйек аралығында Улан-Удэ, Бурятия, Ресейде өтті.

Жобаның нәтижелілігі

Контингент

Жобаны жүзеге асыру кезінде және жоба нәтижелері бойынша «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» және «Биотехнология» мамандықтарының магистранттары жылдар бойынша тамақ қауіпсіздігін бағыттылығы бойынша шығарылды және дайындалып жатыр:

Мамандығы Түсу жылдары
2016 2017 2018
1 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы 2 2+10 ГПИИР 42
2 Биотехнология 2 - -

ЕО серіктестерінің көмегі арқасында "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" бағыты бойынша магистратура бағдарламасы бойынша оқуға мемлекеттік тапсырыс ұлғайтылды.

2017 жылы ИИДМБ бағдарламасы бойынша 10 магистрант, 2018 жылы 42 магистрант осы бағыт бойынша оқуға түсті. 2 магистрант "Ақжар-Өндіріс" ЖШС-мен өзара іс-қимыл бағдарламасы бойынша білім алуда. Бұдан әрі университет пен кәсіпорындар базасында білім беру қызметтерінің сапасын арттыру үшін серіктес кәсіпорындардан студенттерді тарту және оқыту бойынша жұмыстар жалғастырылатын болады.

Кәсіпқойлармен жұмыс

ТрадПро жобасы аясында магистрлік білім беру бағдарламаларын өзгерту және түзету мақсатында жұмыс берушілер мен кәсіпқойларға сауалнама жүргізіліп, сауалнамалар жасалды және нәтижелері бойынша 6М072700 – Азық – түлік өнімдерінің технологиясы және 6М070100-Биотехнология мамандықтары бойынша білім беру бағдарламасына өзгерістер енгізілді. Атап айтқанда, "Тағам қауіпсіздігі", "Дәстүрлі тамақ өнімдерінің технологиясы" модульдері енгізілген. Сауалнамаға "Сүт" АҚ, "ФудМастер" АҚ, "Ақжар-Өндіріс" Агрофирма ЖШС және Павлодар облысының бірқатар фермерлік шаруашылықтары мен қайта өңдеу кәсіпорындары қатысты.

Материалдық-техникалық қамтамасыз ету

ТрадПро жобасының қаражатына "Азық-түлік өнімдерінің сараптамасы" зертханасы құрал-жабдықтармен жарақтандырылды, мультимедиялық сынып құрылды. Зертханалық оқу жұмыстарын жүргізу үшін және магистранттар мен оқытушылардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін жабдықтар сатып алынды:

- сүттің физикалық-химиялық сипаттамаларын анықтауға арналған "Лактан";

- тамақ өнімдерінің құрғақ заттарын қалдығын анықтауға арналған муфельді пеш;

- шикізат пен азық-түлік өнімдерінің ылғалдылығын анықтауға арналған кептіргіш шкаф;

- зертханалық зерттеулер жүргізуге арналған зертханалық ыдыс және басқа жабдықтар.

Сондай-ақ қосымша мультимедиялық жабдықтар мен кеңселік оргтехника сатып алынды.

Азық-түлік өнімдерін сараптау зертханасы

 

Оқу-әдістемелік жабдықтау

Оқу процесінде қолдану үшін жобаны іске асыру шеңберінде үш оқу құралы шығарылды: Бексеитов Т. К., Кажибаева Г. Т., Исаева К. С., Смагулова Б. С. "Дәстүрлі ұлттық қазақ өнімдері" (Кереку, Павлодар, 2014), "Көшпенділердің дәстүрлі тағамдары: көшпенділер мұрасы" (ҚЭУПО "Аңыяк", Қызыл, РФ, 2017), "Қазіргі жағдайдағы Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің ұлттық және халықаралық аспектілері" (И. Т. Трубилин атындағы КубГАУ, Крансодар, РФ; Сейфуллин атындағы ҚАТУ, Астана, ҚР, 2017).

"Азық-түлік өнімдерінің тәуекелдері мен қауіпсіздігі" пәндерінің оқу-әдістемелік кешендері орыс тілінде авторы М. В. Темербаева, "Тамақ кәсіпорындарындағы маркетинг" пәнінің ағылшын тілінде авторы Г. Т. Омарова "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" және "Биотехнология"мамандықтарының магистранттарына арналған.